Wat heeft een citroen te maken met taijiquan (tai chi) en qigong? Op het eerste oog niets. Toch kan alleen al het denken aan een citroen je helpen bij het trainen.
Stel je eens voor dat je een hap uit een citroen neemt. Stel je de geur voor, de textuur van de schil, de gele kleur. En natuurlijk de zure smaak. Als je je echt voorstelt dat je in een citroen bijt, kan je je mond al voelen trekken. Misschien beginnen je speekselklieren zelfs wel hun werk te doen. Je lichaam reageert meteen op wat je denkt, op wat je je voorstelt. Bij taijiquan en qigong train je dit voorstellingsvermogen, je intentie. En dit kan ontzettend krachtig zijn.
Ik denk dat het placebo-effect het meest bekende voorbeeld is van hoe krachtig dit kan zijn. Alleen al de suggestie dat iets genezend werkt, kan mensen beter maken. Misschien kijk je er op neer: iemand laat zich voor de gek houden met een simpel suiker pilletje. Toch denk ik dat iets heel waardevols schuilt in placebo-effect. Iemand is echt ziek. En geneest. Enkel door de kracht van suggestie, door de kracht van het voorstellingsvermogen.
Hiermee wil ik niet beweren dat iedereen zomaar beter kan worden door het zich voor te stellen. Maar ik denk wel dat het voor je welzijn goed kan zijn om je voorstellingsvermogen te trainen en te leren om het te richten. Dit kan je helpen om te ontspannen en beter in balans te blijven.
Zo kan je je bijvoorbeeld voorstellen dat je je verbindt met de hemel – met het universum met alle sterren en planeten – en dat je die energie benut om jezelf schoon te spoelen. Dat het als een nevel of een douche door je lichaam stroomt en dat je de oude afgewerkte energie de aarde in laat vloeien.
Of vanuit de zelfverdediging: stel jezelf tijdens het lopen van een taijiquan-vorm voor dat je een tegenstander van je af weet te houden en dat je zelf in balans blijft. Je kunt je een letterlijke tegenstander voorstellen, maar je kunt het ook symbolisch zien. Train jezelf om problemen op zo’n manier op te lossen dat je zelf in balans blijft in plaats van dat je je laat meeslepen of gekwetst wordt.
Het kan wat van je vragen om je dit soort dingen voor te stellen. Taijiquan en qigong maken veel gebruik van poëtische natuurbeelden zoals ‘grijp de mus bij de staart’, ‘wind dwarrelt pruimenbloesems’ en ‘wuif de handen als wolken’. Dit kan aan de ene kant je voorstellingsvermogen prikkelen en helpen, maar aan de andere kant kan het ook zweverig overkomen. Daarbij is het goed om in je achterhoofd te houden dat taijiquan en qigong Chinese oefenmethoden zijn die uit een andere tijd en cultuur komen. Met een ander mens- en wereldbeeld.
Los van dat het mij sowieso goed lijkt om af en toe los te komen van onze westerse manier van denken, is het daardoor soms moeilijker om de waarde van bepaalde principes te vatten. Gelukkig kan je zonder al te veel moeite zelf voelen hoe sterk het effect is van je voorstellingsvermogen en hoe snel je er wat van merkt. Gewoon terwijl je dit leest. Door je simpelweg maar voor te stellen dat je in een citroen bijt.
Ester Faassen – november 2022
Foto’s: Han Lahandoe & Sama Hosseini