De inspiratie voor Yin en Yang vonden mensen in de natuur. Zo werd de zonzijde van een berg Yang genoemd en de schaduwzijde Yin. Je ziet het in de wisseling van dag en nacht en ook in je eigen lichaam met bijvoorbeeld je ademhaling. Je kunt alleen maar inademen als je hebt uitgeademd en andersom. Het is van elkaar afhankelijk, het vormt een geheel.
Het taiji symbool maakt zichtbaar dat wanneer Yin – het zwarte deel – op haar grootst is, juist daar het eerste kleine deel van Yang ontstaat. Je ziet dan het witte deel geleidelijk steeds groter worden. En als het wit – Yang – op z’n grootst is, is de cirkel letterlijk en figuurlijk rond. Er begint een nieuwe cyclus en Yin begint weer te groeien en Yang begint weer af te nemen. Dit beeld is een manier om uit te drukken dat als een situatie zijn uiterste heeft bereikt, deze alleen nog maar kan omslaan in zijn tegendeel.
Deze ommekeer zie je bijvoorbeeld terug in de cyclus van dag en nacht. Je ziet het bij de zonnewende en de fasen van de maan.
Bij het oefenen komt dit bijvoorbeeld terug met het cirkelen van je armen. Als je hand in de hoogste stand is (Yang), kan deze alleen nog maar naar beneden gaan (Yin). Een ander voorbeeld is het stoten van je vuist. Op het het moment dat je de vuiststoot vol hebt gemaakt (Yang) kan het alleen nog maar afnemen, bijvoorbeeld doordat je arm zich terugtrekt in een elleboogstoot (Yin). Energetisch gezien heb je ook continu een wisseling van opnemen en weer loslaten of uitsturen. Hier kan je bij elke beweging naar op zoek gaan en proberen om het helemaal vol te maken met al je aandacht zodat het vanzelf omslaat naar het tegendeel. Dan wordt het veel meer een natuurlijk vanzelfgaand handelen dan dat je het kunstmatig probeert te sturen.
Dit principe kan je ook benutten in het dagelijks leven. Door in tijden van overvloed te sparen voor de mindere momenten. Maar ook door te proberen om de gunstige tijden zo lang mogelijk te laten voortduren door goed voor jezelf te zorgen als het goed gaat, in plaats van jezelf uit te putten of te wachten met in jezelf te investeren totdat het niet meer goed gaat.
Het kan ook iets zijn waar je hoop en kracht uit haalt. Want in het donkerst van de nacht kan het alleen nog maar lichter worden. En vraag je af: is het donker van de nacht slecht, en het licht van de dag goed? Of hangt dat maar net af van hoe je er naar kijkt?
Ester Faassen – Juli 2023
foto berg: Etienne Bösiger on Unsplash
foto wolk: Marcus Dall Col on Unsplash