Ester Faassen – juli 2024
Een belangrijk onderdeel van de oefenpraktijk is een staande meditatie genaamd Wújí zhuāng. Je staat dan niet alleen letterlijk even stil, maar ook ook figuurlijk. Want Wújí probeert iets dergelijks uit te drukken als leegte, stilte, ruimte, niets en daar verbind je je mee. Je zou kunnen vragen: als er niets is, alleen maar stilte, ruimte, leegte, wat heeft dat dan voor waarde?
In onze tijd wordt juist veel waarde gehecht aan actie, snelheid, constant bereikbaar zijn, constant aanstaan. Negatief gezegd: schreeuwerig en vluchtig. Positief: dynamisch en vol energie.
Echter, wie een tijdje Wújí zhuāng oefent en van daaruit oefeningen zoals qigong en taijiquan gaat doen zal kunnen gaan ervaren dat in stilte en leegte ook kracht kan zitten. En op het moment dat een groep mensen vanuit die stilte samen in beweging komt, en deze rust en ontspanning in de bewegingen kan leggen, ontstaat daaruit iets dat ik als erg waardevol ervaar en wat moeilijk is om te verwoorden maar makkelijk is om te ervaren.
Wújí kan je zien als het niets dat er is voordat er iets is, in een voortdurend creatieproces. Je zou kunnen zeggen dat stilte, leegte, ruimte, een onderstroom is van alles, een voorwaarde voor alles om in te bestaan en ook van waaruit dingen kunnen ontstaan. Er is niets, het iets is er niet, en juist dat maakt dat alles mogelijk is.
Photo by Shreyas Malavalli on Unsplash