Mijn naam is Ester Faassen. Toen ik voor het eerst van taijiquan (tai chi) hoorde, wist ik meteen dat ik het graag wilde leren. Dus toen ik eindelijk een leraar vond, ben ik op les gegaan. Achteraf gezien was het een vreemd moment om met iets nieuws te starten. Ik was erg beperkt door een aangeboren gewrichtsaandoening en werd uiteindelijk daarvoor opgenomen in een revalidatiecentrum. Op een gegeven moment was ik er zo slecht aan toe dat ik op de dag dat ik les had, niks anders moest plannen dan dat. Dat was de enige manier om een les vol te kunnen houden. Toch had ik het er graag voor over omdat ik het leuk vond en omdat ik voelde dat het goed voor me was.

Op dat moment had ik er nog geen idee van dat het zoveel voor me zou gaan betekenen. Lange tijd overheersten instabiele gewrichten en (zenuw)pijn mijn leven. Uiteindelijk hebben taijiquan en qigong me geholpen om hier beter mee om te gaan. Tegen de verwachtingen in. De gewrichtsaandoening is niet weg maar ik voel me veel beter. Ik heb geleerd om binnen mijn beperkingen de ruimte te vinden om te leven in plaats van te overleven.

Inmiddels train ik al jaren bij Albeweging en daar heb ik in 2021 de opleiding tot taijiquan en qigong leraar afgerond. Ik oefen dagelijks zelf en spreek ook met mensen af om samen te trainen. Ik hou ervan dat taijiquan rustig en meditatief is en tegelijkertijd een basis heeft in de zelfverdediging. Elke keer als ik een vorm loop is het anders. Hoewel de bewegingen hetzelfde zijn blijf ik nieuwe dingen ontdekken. Qigong helpt me om te leren mijn aandacht echt bij de oefening te houden en dit ontspannen te doen. Het blijft een wonderlijke ervaring om te merken hoe mijn lichaam en geest meteen voelbaar reageren als ik er in een oefening mijn aandacht op richt.

Voor mijn gevoel lagen mijn lichaam en geest mijlenver uit elkaar en helpen taijiquan en qigong me om de eenheid terug te vinden. Ik blijf leren en me ontwikkelen en vind het fijn om dit met anderen te delen.