Als je kijkt naar het taiji symbool waar Yin en Yang worden afgebeeld door een wit en een zwart deel zie je vaak een witte stip in het zwarte deel en een zwarte stip in het witte deel. Dit is om aan te geven dat er altijd Yang zit in Yin en Yin in Yang.

Voor ons mensen zijn de uitersten van Yin en Yang niet lang vol te houden. Het stralende zonlicht van een zomerdag kan heerlijk zijn. Maar duurt het te lang of is het te fel, dan verbrand je. Het is belangrijk om de balans te bewaken en niet te ver door te schieten. Vergelijk het met water dat je oppompt uit een bron en in een emmer laat stromen. De emmer gaat van leeg (Yin) naar vol (Yang). Als de emmer helemaal vol is (uiterst Yang) kan deze alleen nog maar leger worden, niet voller. Ga je dan toch door met pompen zal de emmer overstromen en verlies je water. Andersom is het ook: ga je door met pompen terwijl de bron leeggepompt is, zul je op een gegeven moment geen water meer oppompen maar modder. Als je modder in je emmer pompt gaat het water dat al in de emmer zat ook verloren.

Dit uitgangspunt pas je bij het oefenen toe door er op te letten dat je een stand niet voorbij het uiterste laat gaan: bijvoorbeeld in boogstand (gongbu) je knie niet voorbij je teen te laten gaan en bij duwen er niet zelf achteraan gaan hangen. Of je arm niet zo ver naar achteren te trekken dat je schouder pijn gaat doen. Je blijft binnen de grenzen van je lichaam door de balans te bewaken.

Je oefent dit ook door bewust Yin te leggen in Yang en andersom. Bijvoorbeeld door wanneer je je arm optilt – wat uiteraard spanning vraagt- te zoeken naar een manier om dat zo ontspannen mogelijk te doen. En andersom door wanneer je je arm laat zakken dit vanuit ontspanning te doen maar er wel een zekere alertheid in te leggen.

Dit principe is ook te vertalen naar hoe je met jezelf omgaat bij het oefenen en in het dagelijks leven. Als je te ver doorschiet en met kracht en spanning handelt, als je te hard je best doet of toch nog maar even doorgaat terwijl het eigenlijk niet meer gaat, dan wordt het forceren. En omgekeerd ook: als je te ver doorslaat met ontspanning wordt het verslapping en slordig. Of je nu voorbij het uiterste gaat door teveel spanning of teveel verslapping, in beide gevallen verlies je energie. De kunst is om continu de juiste balans van Yin en Yang te zoeken en je er bewust van te zijn dat deze balans blijft veranderen.

Ester Faassen – mei 2023

Photo by Jainath Ponnala on Unsplash